Vliegenkweek mijtvrij

 

Iedereen kent het probleem: mijten in de vliegenkweek. Met name in de zomer kan de mijt zich explosief vermeerderen en de hele kweek te gronde helpen.
Bijna iedereen gebruikt Gistocal om de mijt van de vliegen af te poederen, maar soms is dit niet afdoende. De mijten zitten ook op het lichaam de vliegen zelf en worden dan toch nog overgebracht naar de nieuwe kweek.

Een eenvoudige methode om de vliegenkweek weer mijtvrij te krijgen is het gebruik van ether (verkrijgbaar bij de apotheek) in combinatie met Gistocal. Verder heb je een zeefje en een bakje met deksel en een stukje keukenrol of wat watten nodig.
 • Het stukje keukenrol leg je onder in het bakje. Hierop doe je enkele druppels ether, en dan snel de deksel op het bakje zodat de etherdamp in het bakje blijft
 • Doe vliegen waar je een nieuwe kweek mee op wilt zetten in een potje met daarin wat Gistocal zodat ze niet zo gemakkelijk weglopen.
   
 • Giet deze vliegen vervolgens over in een zeefje en hang dit in het bakje met ether en doe de deksel er op tot dat de vliegen verdoofd zijn. ->

  Behalve de vliegen worden nu ook de mijten verdoofd en laten ze los van de vliegen.
   
 • Nu een aantal malen de vliegen met gistocal bepoederen en uitzeven.

 

 

 

 • Vliegen overbrengen naar de nieuwe voedingsbodem.
  Het is verstandig om de verdoofde vliegen eerst op een stukje papier of iets dergelijks te leggen zodat ze niet vastkleven aan de voedingsbodem.
Mochten er toch nog wat mijten in de kweek zitten, dan dit gewoon bij de volgende kweek van vliegen herhalen.
Na 2 of 3 weken is de kweek dan mooi mijtvrij en de opbrengst aan vliegen aanmerkelijk hoger.

Succes!