Ted's wonderschalen

Op de kikkerdag bood Ted Nales met een nieuw soort "legnest" voor gifkikkers aan. Het is een schaaltje van keramiek met een glazuurlaag er op. Hij verkoopt ze ook ongeglazuurd.
Velen keken net als ik toen ik ze voor het eerst zag, argwanend en met twijfel naar deze dingen. Ik vond ze namelijk te breed en te laag. Ook de glazuurlaag vond ik eerst te kunstmatig.
Toch maar zo'n schaal meegenomen om te proberen....

Het is een vrij platte schaal en naar mijn inschatting te laag voor de grotere soorten. Maar voor de kleinere soorten zou het wellicht een uitkomst zijn...
Op zondag 4 april de schaal op proef geplaatst in een terrarium dat bevolkt wordt door 3x D. azureus en 4x D. ventrimaculatus rood.
Ik heb de keramieken schaal geplaatst op een grote petrischaal.
Eenmaal in het terrarium geplaatst, was de groene glazuurlaag best heel goed gekozen: het valt tussen de planten nauwelijks op en stoort veel minder dan de bekende kokosnoot of de zwarte plastic eindkap.

Ook de azureussen waren toch heel tevreden over het nieuwe legnest, want op dinsdag 6 april lag er al een legsel van 3 eieren in! En ei was grijs van kleur, maar de andere 2 zagen er goed uit.
De rode ventri's wilden toen niet achterblijven: een dag later, op 7 april, hadden ze er een legsel van 5 eieren bij in gelegd.
Dit was blijkbaar zo goed bevallen dat er op 10 april ng een legsel van 7 eieren bijgevoegd werd.

Op 14 april heb ik de petrischaal met de legsels weggehaald en er een nieuwe petrischaal onder geplaatst...   Op zondag 18 april weer even gekeken wat de opbrengst was: Ik zou bijna dezelfde foto kunnen maken als hierboven, namelijk 1 legsel met 4 eieren van D. azureus en van de rode ventri's 2 legsels: 1x 5 en 1x 7 eieren!

Meer info bij Ted Nales: t.nales@chello.nl