Airco ge´nstalleerd              21-05-2004

Hoewel de kikkers van warmte houden, werden de zomers van de afgelopen jaren wel heel erg warm!
Omdat de kikkerruimte goed ge´soleerd is, en de lampen veel warmte produceren, kon de temperatuur op zomerse dagen  soms wel boven de 30 oC stijgen.... Een oplossing was dan het uitschakelen van de lampen, 's morgens heel vroeg de deur open en een ventilator plaatsen om toch wat koelte binnen te krijgen.
Met een thermometer buiten, en een thermometer binnen in de kikkerruimte keek ik dan of de deur nog open kon blijven of dicht moest. Als je weg moest, of vergat de deur op tijd dicht te doen, was de temperatuur dan weer te hoog...
Een ander nadeel is dat de kikkers dan in het donker moesten zitten tot dat er weer koeler weer kwam. Niet ideaal dus.

Toch maar de knoop doorgehakt en bij AVI-Trading heb ik een split-unit-airco gekocht en ge´nstalleerd.

Dit systeem bestaat uit 2 onderdelen: een buitenunit  en een wandunit voor binnen. Deze twee onderdelen zijn verbonden door een bijgeleverde ge´soleerde koperenleiding van 4m. De afstand tussen deze twee onderdelen kan dus maximaal 4 meter zijn. Wil je een grotere afstand, dan moet je er waarschijnlijk een installateur bijhalen.

De wandunit is in de kikkerruimte boven tegen de muur geplaatst. Door de muur heb ik een gat geboord, en aan de buitenmuur is de buitenunit geplaatst. 

De buitenunit is al gevuld met het benodigde gas en kan na installatie en ontluchting meteen in werking worden gesteld.

Er zit een duidelijke handleiding bij en ik kreeg ook een telefoonnummer om Leo advies te vragen als ik er niet uit mocht komen. (Heb ik wel nodig gehad want het is toch iets anders als even een lampje aansluiten.) 

De installatie is door een gemiddelde doe-het-zelver goed te doen en speciaal gereedschap behalve een boormachine en dergelijke is niet nodig. Het enige onderdeel dat problemen zou kunnen geven is het inkorten van de koperenleiding. De uiteinden moeten dan weer passend gemaakt worden op de ronde aansluitingen en dat is m.i. wel specialisten werk. Dit heb ik op advies van Leo omzeild door de leiding heel te laten en het overschot aan leiding opgerold achter de buitenunit te stoppen. Al met al ben ik met de hele installatie, inclusief het halen van de dragers, ongeveer een uur of 4 bezig geweest.


De binnen unit staat voortdurend op 'koelen', dat betekent dat hij voortdurend (geruisloos) ventileert. De hierdoor ontstane luchtstroom is voldoende sterk om er voor te zorgen dat de hele kikkerruimte op dezelfde temperatuur komt. In het verleden moest ik dat doen met ventilatoren.
Het is ook niet zo dat er nu buiten voortdurend een apparaat staat te ronken: de buitenunit slaat alleen aan wanneer het echt nodig is en dan werkt hij een heel korte periode die varieert tussen 1 en 2 minuten.
Het systeem draait nu vanaf 14 mei en we hebben sindsdien al diverse (te) warme dagen gehad. De kikkerruimte is toch niet warmer geweest dan 25 oC.  Ik ben er heel tevreden over.

Meer info bij AVI-trading: WWW.AVI-TRADING.NL  

Avi-trading verstuurd de airco's na betaling via een bezorgdienst. Ik had met Leo afgesproken dat ik er op 14 mei aan wilde werken omdat ik dan tijd had. De betaling deed er echter langer over dan ik had gedacht en de airco zou dan na verzenden pas op maandag aankomen...  Leo heeft blijkbaar een goed geheugen want op vrijdagmorgen 14 mei werd het pakket persoonlijk thuis bezorgd. En dat terwijl de afstand Doetinchem - Zeeland niet gering is.  Prima service!