Phillobates bicolor

Prachtige kikker die door de Choco-indianen gebruikt wordt vanwege het huidgif batrachotoxine in hun huid...

Herkomst:

Colombia: in de heuvels in het bovenstroomgebied van de Rio Atnrto en de Rio San Juan, van de Rio Raposo, van de Serrania de Baudo, van de beide flanken van de Cordillera Occidental en van de westelijke hellingen en een centrale vallei van de Cordillera Central in Colombia. De hooge van de vindplaatsen varieert nogal: van 1525 m tot op 25m boven zeeniveau. De temperatuur varieert met de hoogte waar ze voorkomen. Ze zijn gevonden tussen struikgewas, langs beken waar de luchtvochtigheid erg hoog is. De larven worden in de beken van 5-10 meter breed afgezet.

Baltsroep

Beschrijving:

Ph. bicolor is  een forse kikker, wat groter dan de meeste andere Phillobates-soorten: de mannetjes kunnen tot 39 mm groot worden en de vrouwtjes zelfs wel 42 mm. De meeste Phillobates-soorten hebben dorsolaterale strepen op het lichaam, maar bij de bicolor zijn deze alleen aanwezig bij de jonge dieren. Zodra ze aan land komen is er weinig verschil met een Ph. vittatus. Als ze enkele weken oud zijn begint het lichaam te kleuren en verdwijnen de strepen onder het geel of oranje dat zich steeds verder over het hele lichaam gaat verspreiden. De onderzijden van de poten blijven zwart/groen.
Ze worden vaak verward met de Phillobates terribilis, die ongeveer even groot wordt. Duidelijk verschil is de huid: bij de Terrribilis is de huid wat korrelig; bij de bicolor is de huid geheel glad en glanzend.

Het geslachtsonderscheid is niet eenvoudig bij de jonge dieren, bij de volwassen dieren is de vrouw wat groter, ronder en voller dan de man.

 

       man                                                vrouw

Kikkertje net aan land...                             ...Enkele weken later...                                    ...nog later.

 

Huisvesting 
Het zijn rustige kikkers, die goed in een groep gehouden kunnen worden, mits het terrarium voldoende ruimte en schuilmogelijkheden biedt. 50 x 50 x 50 cm is een redelijke maat. Als het een grote kweekgroep betreft zou ik voor een ruimere maat kiezen. De bodem kan bedekt worden met turf, mos of blad. De beplanting en aankleding net als andere oerwoud terraria. Een watergedeelte is ook aan te raden zodat de mannetjes de larven afkunnen zetten als dat nodig is.
De temperatuur moet niet te hoog: in de buurt van 24 oC overdag en 's nachts ongeveer 20 oC.

 

            Terrarium van 50 x 50 x 40 cm    met daarin 2 mannen en 2 vrouwen.
Kweek
Zodra de dieren ongeveer 1,5 jaar oud zijn, zijn ze geslachtsrijp. De mannen zullen dan in de voortplantingstijd
regelmatig hun gefluit laten horen: een schel kanarie-achtig gefluit. 
Na een periode van fluiten worden de eieren afgezet. Hiervoor gebruiken ze graag de bekende kokosnoten, maar ook fotobusjes, of bladeren zijn gewilde afzetplaatsen. Een legsel varieert in aantal van 10 tot 20 eieren, die tussen 10 en 14 dagen later uitkomen. De larven kunnen in bakken bij elkaar opgekweekt worden met visvoer (Ik gebruik altijd Tetramin).
Na ongeveer 7 weken komen de voorpoten door willen dan al vrij snel aan land kunnen kruipen. Wacht niet te lang met de larve met 4 poten over te zetten omdat hij anders zelf uit het bakje kruipt en waarschijnlijk ergens verdroogt.
De jonge kikkertjes krijgen eerst springstaarten en fruitvliegen. Zodra ze wat groter zijn lusten ze eigenlijk alles wat er in hun bek past. Het zijn in de regel goede eters die veel voer nodig hebben. Volwassen lusten ze ook kleine krekels, wasmotten, spinnen, weideplankton, krulvliegen...kortom eigenlijk alles.
Omdat de fotobusjes voor deze kikkers toch aan de krappe kant zijn heb ik wat ruimere legplaatsen gemaakt van pvc-buizen. Ik heb stukjes van ongeveer 10 cm afgezaagd, en aan één kant een stukje doorzichtig plexiglas gelijmd, zodat ik gemakkelijk het legsel kan controleren.